A kormány félrevezeti a kisgyermekes szülőket

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos maga sincs tisztában azzal, hogy az új, "családbarát" Munka törvénykönyve szerint már rendes felmondással is megszüntethető a kisgyerekes szülő munkaviszonya, ha a gyermeke 3 éves kora előtt megy vissza dolgozni. A gyed extra igénybevételétől a bölcsődei férőhelyhiány mellett az is visszatarthatja a szülőket, hogy ha a gyed mellett munkába állnak, könnyen kirúghatják őket.

Szalai Piroska miniszteri biztos nincs tisztában a hatályos munkajogi szabályokkal. Tegnap azt állította, hogy ha a szülő a gyed mellett dolgozik, rendes elbocsátással nem lehet neki felmondani. De a valóság az, hogy a kisgyerekes szülő képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból rendes felmondással is megszüntethető a munkaviszony a gyerek 3 éves kora előtt. Ha nincs a szülő képességének megfelelő betöltetlen pozíció, vagy az ajánlatot elutasítja, akkor bizony könnyen megválhat tőle a munkáltatója.

Az LMP szerint a miniszteri biztosnak ismernie kéne a kisgyerekes szülőkre vonatkozó törvényi szabályokat. Ezért javasoljuk, hogy a folyamatos kormánypropaganda helyett merüljön el a jogszabályok tanulmányozásában, és megbízásának megfelelően tegyen javaslatot a kormányzati lépések ellentmondásainak feloldására.

Ertsey Katalin
nők és családok szakpolitikus

Szél Bernadett
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja