Nők a közéletben, nők a társadalomban, azaz nők a jelenben!

Az LMP zuglói rendezvényéről

A zuglói LMP szervezésében június elején Nők a közéletben, nők a társadalomban, azaz nők a jelenben! címmel zajlott tartalmas beszélgetés a Cserepes Házban. A meghívott vendégek Acsády Judit és Adamik Mária szociológusok, valamint Szél Bernadett országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke voltak.

 

detti_zugloban_jo.jpg

Adamik Mária egy sokkoló ötperces animációval nyitott -  A munkaerőhttp://tudnodkell.info/a-munkaero-a-rovidfilm-amit-mindenkinek-latnia-kene/ Mária hangsúlyozta, és ezt a kisfilm is jól illusztrálta, hogy hogy a női esélyegyenlőség kérdése nem az individuumok harcáról szól, hanem egy társadalmi probléma. A nőkérdés társadalmi kérdés, ezért nem (csak) a nőket, a nők életét érinti. Szó esett arról is, hogy a nőmozgalmaknak többféle motivációja volt a történelemben: az individualista, önmegvalósító motiváció mellett hamar megjelent a közösségi alapú, közjót előmozdítani szándékozó, a közösségi felelősségvállalást hangsúlyozó motiváció.

Acsády Judit a századforduló magyarországi nőmozgalmáról beszélt, ami nagyon erős volt. Egy nemzetközi hálózat részeként a városi mozgolódásokon keresztül egészen a vidéki kistelepülésekig eljutottak, mindenhol voltak helyi csoportjaik. Egyáltalán nem volt "úrinői vircsaft"  feminista mozgalomban részt venni, a vidéki parasztasszonyokat is be lehetett vonni. Érdekes volt hallgatni, és közösen arról gondolkodni, a mai modern világunkban milyen tudást, jó gyakorlatot lehet átemelni a nők társadalmi aktivizálására.

Szél Bernadett többek között a gyereknevelés megosztásának uniós direktívájáról beszélt. Nemrég volt az apák részvételének lehetőségeit növelő beterjesztés a magyar parlamentben, amit nem fogadtak el. Arról is szó esett, hogy meg lehetne haladni azt a gyakorlatot, mely a gyereknevelés terheit pénzbeli juttatásban igyekszik kompenzálni. A nyugat-európai modell szerint a jóléti juttatás szolgáltatásban is realizálódhat, melynek egyik komoly előnye, hogy nemsemleges, vagyis az apa is hozzáférhet. Bernadett arról is beszélt, hogy a nemi esélyegyenlőséggel kapcsolatos társadalmi érzékenyítésben milyen nagy lehetősége és felelőssége van a politikának, itt lehet és kell hozni-  pl. a nemi kvóta széleskörű alkalmazásával - azt a progresszív szemléletet, ami idővel mélyreható társadalmi változások generátora lehet. Jelenleg rendkívül alacsony a női képviselők aránya a magyar országgyűlésben, sőt, romló tendenciát mutat, és a női képviselők gyakran szembesülnek szexista hozzáállással. 

Kisebb vita alakult ki a résztvevők között a rugalmas munkavégzés gyakorlati megvalósításáról. A munkahelyek rugalmasítása egy olyan társadalmi folyamat, melyben speciális képzésekre is nagy szükség van. Pl. a munkaadók képzése mellett  a munkavállalókat is képessé kell tenni a munkaidejük tudatos beosztására. Felmerült ennek kapcsán a flexibility versus security kérdése. Szél Bernadett kitért arra, hogy az LMP nagy hangsúlyt fektet a munka törvénykönyvének "helyrehozására", a munkavállalói jogok megerősítésére, családbarát irányban. Ezen kívül nagy potenciál van a zöld munkahelyteremtésben, a zöld szektorok stimulálásában, pl. helyi gazdaságfejlesztés, zöld energia.