Szabadrablás szabadkeresekedelemnek álcázva, STOP-TTIP

Szerinted egy kis klór a csirkében veszélyes lehet? A vendégeidnek szolgálnál fel génmanipulált zöldséget köretként? Mit szólnál hozzá, ha a gyermekednek szánt élelmiszer veszélyeztetné egészséges fejlődését? Hidd el, ezek a kérdések ma relevánsabbak, mint valaha. 

A TTIP nem más, mint egy transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás az USA és az EU között, melyet politikusok és nagyvállalatok dolgoztak ki, szigorúan zárt ajtók mögött (civilek nem, vagy csak alig kaphatnak betekintést a tárgyalásokon született dokumentumokba, míg a nagyvállalatok szabadon átnyálazhatják ezeket). Már a kidolgozási módszer is, mellyel ezt a megállapodást előkészítették, egyértelműen bizonyítja azt, hogy ezen egyezmény nem a fogyasztók érdekeit kívánja védeni. Akkor mégis kinek az érdekeit védik? Természetesen a nagyvállalatok érdekeit. Addig fajult az óriáskonszernek befolyása, hogy ma már képesek arra, hogy a teljes nyilvánosság kizárásával érjék el politikai céljaikat, amik egyébként gazdasági céljaiknak ágyaznak meg. Amennyiben a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás létrejön, veszélybe kerülhet Magyarország szuverenitása.

 20150204_110330.jpg

TTIP és CETA elleni tüntetés, Brüsszel 2015.02.04.

Tanuljunk a NAFTA-ból

 A NAFTA, azaz az USA, Kanada és Mexikó között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény 1994-ben lépett életbe. Mexikóban azt várták ettől az egyezménytől, hogy erősödni fog a gazdaság és csökkenni fog a szegénység. Neoliberális érvelés szerint a szabadkereskedelem, a tőke szabad mozgása növekvő gazdasági aktivitást és így egyre növekvő jövedelmet jelent. Ezen érvelést használja jelenleg is az USA az Európai Unió meggyőzése érdekében. De nézzük meg, hol is tart Mexikó most:

-          Mexikó a latin amerikai országok között a 18. helyet foglalja el a 20-ból GDP/fő reálnövekedése alapján

-          az ország 2013-es szegénységi rátája megegyezik az 1994-essel

-          ha Mexikó 1980-as évek előtti gazdasági növekedési rátáját vennénk alapul, és az maradt volna 1994-2012 között, akkor ma Mexikó egy magas jövedelmű ország lenne

Az érv, hogy a szabadkereskedelem önmagában hasznot hoz, téves. Az adatok azt mutatják, hogy a pefirférián fekvő országok rosszul járnak. Szerintetek az EU-ban mégis ki hasonlíthat legjobban Mexikóra? Sajnos mi.

A NAFTA miatt perre menni sem egyszerű Mexikóban.

A Cargill nevű cég 2004-ben a NAFTA keretein belül 72 millió eurót nyert Mexikótól, mert az adót vetett ki az elhízást okozó magas fruktóz tartalmú szirupra. Nem véletlen, ha valaki a TTIP-t és a CETA-t egy trójai falóhoz hasonlítja, melyen keresztül az amerikai, kanadai vállalatok peres úton tudnak profitérdekeiknek érvényt szerezni Európában, később pedig az egész világon.

És mit mond a az EU?

Az Európai Unió célja, hogy bejusson az amerikai közszolgáltató piacra és ezért az EU még az európai mezőgazdaság feláldozásától sem riadna meg. Az elmúlt másfél év során sok kritika érte emiatt az Európai Uniót, ezért az Európai Bizottság kidolgozott egy kommunikációs stratégiát, amelynek például része az is, hogy megpróbálják elhitetni a lakossággal, hogy nem kell aggódni, az élelmiszerbiztonság, a génmódosítás kérdése nem része a tárgyalásoknak. Időközben kiszivárgott néhány szupertitkos dokumentum, melyek az ellenkezőjét bizonyítják. Annyi hazugság és mellébeszélés már bőven kiderült, minek ürügyén egy fenntarthatóságért és kiszámíthatóságért küzdő vezető azonnal leállítaná a szabadkereskedelmi egyezményekről szóló tárgyalásokat.

Az európai biztos, Malmström, aki a TTIP tárgyalásokat vezeti az Európai Bizottságon belül, azt mondta, hogy a Kanada és az EU között létrejött szabadkereskedelmi egyezményt (CETA: ez a TTIP-hez hasonló egyezmény, tető alá hozása már megtörtént, már csak a ratifikálás van hátra) el lehetne fogadni ideiglenesen, ratifikálás nélkül is működhetne a dolog minden tagállamban. Csak a tagállamok vezetőit kéne erről meggyőzni, aztán ha útközben valahol probléma merül fel, orvosolni lehetne. Ez is azt mutatja, hogy a demokráciáról mennyire ellentétes módon gondolkodik az Európai Bizottság. Ezt a lépést akár súlyos támadásként is lehet értelmezni a jogállamiság ellen.

20150204_111900.jpg

TTIP és CETA elleni tüntetés, Brüsszel 2015.02.04.

Mivel érvelnek a szabadkereskedelmi egyezményt támogatók?

A támogatók azt mondják: az egész bolygó egy nagy szabadkereskedlmi egyezmény felé tart. Amennyiben az EU kimarad ebből, esélyes, hogy más országok fogják a szabadkereskedelem standardjait meghatározni. (Pl. afrikai és ázsiai országokkal kötött szabadkereskedelmi egyezmények.) Ez mutatja azt, hogy verseny van a szabályozásokban is. Ja és persze azt is mondják, hogy nőni fog a GDP, meg a gazdaság, meg a foglalkoztatottság. Hányszor hallottuk már ezt is... Ami biztos: a fogyasztás növelése a cél, mindenáron. Inkább vegyük meg (olcsóbban ugyan) azt a csirkét, ami nem a jó magyar ugaron kapirgál friss levegőn, hanem egy gyárban nevelődik fel úgy, hogy életében nem lát napsütést.    

A magyar kormány álláspontja

December közepéig azt tudhattuk meg, hogy a magyar állam általánosságban támogatja a TTIP-t és a CETA-t, de nem támogatja, hogy a meződazdaság és az élelmiszerbiztonság része legyen a tárgyalási megállapodásnak. A nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, Mikola István, tett egy olyan kijelentést, hogy Magyarország meg fogja vétózni a TTIP-t, ha ellentétes a nemzeti érdekekkel. (itt behivatkoznám Ungár Pétert http://bit.ly/1v48hjU )Viszont következő héten Szijjártó Péter látogatást tett az amerikai kereskedelmi kamaránál és ott már a TTIP azon előnyeire került a hangúly, melyeket már Mexikónál is bevetettek: növekedni fognak a bérek, a GDP és növekedni fog a foglalkoztatottság is.
Magyarország azzal is számol, hogy amennyiben csatlakozunk az egyezményhez, számunkra, azaz a magyar vállalatok számára is megnyílhatnak például a kanadai közbeszerzések. Szóval képzeljük el, ahogy magyar érdekeltségbe tartozó vállalatok betörnek a kanadai piacra és francia, német vállalatokat kiszorítva szolgálják ki a kanadai fogyasztók igényeit. Ugye mennyire naivak vagyunk? Fel tudjuk venni a versenyt a fejlettebb, nyugati országok fejlettebb iparával. 

Egyéb, kiszirvágott dokumentumokból az is kiderül, hogy a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hivatal (NÉBIH) egyenértékűnek fogadja el az amerikai központi élelmiszerbiztonsági hivatal által kiállított dokumentumokat. Vegyünk például egy zacskó fagyasztott zöldséget. Amerikában mondjuk génmódosított zöldségekből készítik ezt a terméket, egy nagy óceánjáró hajóval leszállítják Európának. Oké, hogy Magyarországon tilos génmódosított vetőmag használata, de így ha a kertben nem is terem a génmódosított répa, a fagyasztóban attól még ott lesz. A kínkeservesen kiharcolt GMO mentességünknek búcsút mondhatunk. 

Friss szellő fogja kisöpörni az EU-ból a TTIP-et?

Katrouglakosz, a Sziriza minisztere a következőt mondta az EurActivnak: "a TTIP megvétózása nemcsak a görög nép számára lesz ajándék, hanem minden európai számára."

És valóban. Magyarországnak egy dolga van: követni a görög példát TTIP ügyében. A kormány eddig csak maszatolt, a zárt ajtók mögül kiszivárgó informáiókból ítélve nem is kicsit.

Az Európai Parlamentben csak a zöld és baloldali frakciók foglalkoznak a TTIP-pel kapcsolatban a problémák felszínre hozásával és a TTIP elleni érveléssel. Nálunk az MSZP, az Együtt és valószínűleg a DK is támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt, ellene a Jobbik, a 4K! és az LMP kampányol csak.

Az LMP álláspontja a folyamatokkal kapcsolatban

Az LMP nem a technikai részleteket kifogásolja, pontosítva nem a részleteken rugózik és próbálja azokat kiküszöbölni, hanem komplett, az egyezményt övező ideológiát ellenzi. A szabadkereskedelmen alapuló világrend megbukott, és az ilyen irányú politikai akart szegénységet, természeti pusztulást és az imperialista világpolitikai viszonyok bebetonozását jelenti. Az LMP azon az állásponton van, hogy az egész bolygót lassan átölelő, egyre nyitottabbá váló gazdasági szerkezetek NEM az EU versenyképességének növekedését fogják jelenteni, hanem a komparatív előnyök és hátrányok további kiéleződését.

 

HA TE IS FELHÁBORÍTÓNAK TARTOD EZT AZ EGYEZMÉNYT ÉS ANNAK KÖRÜLMÉNYEIT, LÁTOGASS EL HIVATALOS HONLAPUNKRA ÉS ÍRD ALÁ AZ EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉST A TTIP ÉS A CETA ELLEN!

http://lehetmas.hu/stopttip/

stop_ttip.jpg