Mikor lehet nő Magyarország miniszterelnöke?

judit-fórum.jpgJanuár 24-én tartottuk újpesti lakossági fórumunkat, melynek központi kérdése az volt, lehet-e nő Magyarország miniszterelnöke? Az eseményen részt vett Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Rákosi Judit újpesti képviselőjelöltünk is. Abban a kérdésben szinte mindenki egyetértett, hogy igen lehet! Így az újabb felmerülő kérdés az, hogy mikor lehet hazánknak női miniszterelnöke?

Rengeteg kiemelkedő hölgy volt a történelem során egy-egy ország élén, politikai vagy szellemi vezetőként. Említhetjük Indira Gandhit (indiai politikus), vagy Golda Meirt, Izrael állam alapítóinak egyikét. Petra Karin Kelly német politikus, békeaktivista és a Zöld Párt alapító vezetőségi tagja volt. Napjainkból érdemes említeni Gro Harlem Brundtlandot, Norvégia volt miniszterelnökét, Hillary Rodham Clinton amerikai politikust, Julija Volodimirivna Timosenko ukrán politikust, és rendhagyó módon Michelle Obamát, az amerikai elnök feleségét is.

Szél Bernadett Michelle Obamával kapcsolatban így nyilatkozott: Amerika egy érdekes helyzetben tartja az ország vezetőit, mert nőtlen férfi nem lehet az USA elnöke. Az ő feleségének lenni politikai állás. Obama feleségének nagyon nagy szerepe van az elnök sikereiben. A zöld pártoknál társelnökök vannak és garantált, hogy férfi és nő közösen vezet. Ez azért jó, mert így különböző szempontok tudnak a döntéshozatalban megjelenni.

Szél Bernadett hozzátette, hogy Magyarországon mindig is voltak kiemelkedő nők, s a kérdés csak az, hogy az a közeg, ami körbe veszi, mennyire bátorítja vagy mennyire húzza vissza őket. „A Lehet Más a Politika nem csak arra szerződött, hogy megújítsuk a politikát, hanem a vitakultúrát, az egész hivatást szeretnénk átformálni."

Rákosi Judit, újpesti képviselőnk, felvetette a kérdést, hogy van-e annak realitása ma Magyarországon, hogy egy nő legyen a miniszterelnök? „Jelen pillanatban 9% alatt van a női képviselők száma, az EU parlamentben is kb. 30% van mindössze. Magyarországon az 1848-as kormány óta több mint 50 kormány volt, és még soha nem volt miniszterelnöknő! Az LMP viszont rekordot döntött Magyarországon, miszerint a parlamenti képviselőinknek jelenleg több mint 56%-a nő."

Szél Bernadett szerint a nők egymással való kommunikációja sok esetben könnyebbé teszi az együttműködést. A választásokkal kapcsolatban pedig így nyilatkozott: „A választóknak az az érdeke, hogy legyen valós választásuk. Ha nem csak uralni próbálják egyes pártok a terepet, hanem létrejönnek olyanok, amelyek még újak és képesek a régi politikai reflexektől mentesen reagálni helyzetekre és hitelesek abban, amit képviselnek, akkor a magyar politikának lehet jó időszaka."

Rákosi Judit országgyűlési képviselői programjának fontos eleme a részvételi költségvetés, mely jobbára ismeretlen itthon. Ennek az a lényege, hogy a területen élő polgárok dönthetnek arról, hogy a költségvetés egy bizonyos hányadát arra a célra használja fel a közösség, amire szeretné. „Én ezt az újdonságot szeretném a választókörzetemben bevezetni. Újpestnek olyan jövőt képzelek el, amelyben az itt élő polgárok beleszólhatnak abba, hogy mi történik nem csak saját életükkel, de hatással lehetnek szűkebb lakókörnyezetük életére is" – mondta. A fórumon résztvevők a több mint két és fél órás tanácskozáson kifejezték jóérzésüket amiatt, hogy életükben először láttak egyszerre két politikusnőt – akik nem csak szépek, de okosak is-, vitafórumot vezetni.