Eszti jelenti Brüsszelből /2015.02.10./

besenyei_eszti.jpgSziasztok!

 

Ez egy teljesen friss kezdeményezés, annyira, hogy tegnap reggel olvastam!

Az Európai Parlamentben kezdik egyre komolyabban venni a nők problémáit, és határozott lépeseket tesz a FEMM* bizottság, hogy minél szélesebb körben felhívja erre a döntéshozók és a társadalom figyelmét.

 

Miért fontos ez?

 

Ha a nők elleni erőszak megfékezésére és felszámolására irányuló munkát/harcot megszavazzák, akkor az a 2016-os év kiemelten fontos, központi témája lesz.

Ez majd megjelenik a támogatásokban, programokban, kezdeményezésekben, és kutatásokban. Fókuszban lesz, ha úgy tetszik a csapból is ez fog szólni.

Magyarországnak erre kiemelkedően szüksége van, még akkor is, ha már nálunk is elindult valami. Már nem olyan könnyű "egyszeri esetként" eladni a gólyatáborban történő erőszakot, nem úszták meg a rádiós műsorvezetők sem az ezzel történő viccelődést, a napokban Demcsák Zsuzsa is kiállt, és fotóval mutatta be, hogy mit tart a bíróság egyszerű "pofonnak".

Az üzenet fontosságát alátámasztja az, hogy az Európai Parlamentben jelen lévő pártok teljes spektrumából sorakoznak a támogató képviselők, a konzervatívoktól a liberálisokig; aláírták S&D**, PPE, ALDE, GUE/NGL, Verts/ALE és ECR képviselők, és együtt kérik a többiek támogatását is!!!

Remélem sikerül a kezdeményezés, és 2016 a nők elleni erőszak megfékezésének és a megszüntetésére való törekvés éve lesz!

 

Íme hat pontban, hogy mi a célja a képviselőknek, mit értenek "nők elleni erőszak" alatt, és hogy mit várnak el a képviselőktől:

  1.  A "nők elleni erőszak" kifejezés mindazt az erőszakot magában foglalja, amelyeket nemi alapon követnek el, és amelynek eredményeként, fizikai, szexuális, pszichológiai vagy gazdasági sérülést vagy szenvedést okoz a nőknek, beleértve az ilyen cselekményekkel való fenyegetést, kényszerítést vagy szabadságtól való megfosztást, akár a nő köz-, vagy magánéletben.

  2. A nők elleni erőszak magában foglalja azokat a bűncselekményeket, amelyeknek áldozatai aránytalan mértékben nők, mint a szexuális támadás, zaklatás, erőszak, fenyegetés és a családon belüli erőszak, továbbá sérti a nők méltósághoz, egyenlőséghez és az igazságszolgáltatáshoz való alapvető jogait.

  3. A nők elleni erőszak a nemek közötti egyenlőség egyik fő akadálya és az egyik legelterjedtebb emberjogi jogsértés, amely nem ismer földrajzi, gazdasági, kulturális vagy társadalmi korlátokat.

  4. A nők elleni erőszak súlyos probléma az EU-ban, ahol a háromból egy nő áldozatul esik szexuális és/vagy fizikai erőszaknak.

  5. Kérjük a Bizottságot, hogy legyen a 2016-os év a nők elleni erőszak megfékezésének európai éve.

  6. Ez a nyilatkozat az aláírók nevével együtt az Európai Bizottság felé továbbításra került.
    2016_-_stop_violence_against_women.png

 

A kezdeményezést benyújtotta:

Marc Tarabella (S&D), Iratxe García Pérez (S&D), Vilija Blinkevičiūtė (S&D), Biljana Borzan (S&D), Barbara Matera (PPE), Constance Le Grip (PPE), Mariya Gabriel (PPE), 

Teresa Jiménez-Becerril Barrio (PPE), Izaskun Bilbao Barandica (ALDE), Catherine Bearder (ALDE), Inês Cristina Zuber (GUE/NGL), Kostadinka Kuneva (GUE/NGL), Terry Reintke (Verts/ALE), Ernest Urtasun (Verts/ALE), Jana Žitňanská (ECR)

*FEMM bizottság: Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság

**S&D: Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

PPE: Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)

ALDE: Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport

GUE/NGL: Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport

Verts/ALE: Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport

ECR: Európai Konzervatívok és Reformerek

U.I.: A nők ügye, mindannyiunk ügye!

 Besenyei Eszter, Brüsszel