Atom helyett

Kétperces környezetvédelem - Zagyva Gabi ökotippje

Most, hogy forronganak a kedélyek az atomenergia körül, beszéljünk egy kicsit arról, hogy mit tehetünk mi, saját háztartásunkban, saját hatáskörünkben azért, hogy ne legyen szükség Paks II-re.

Néhány olyan praktikát szeretnék megosztani veletek, melyeket én használok, amik nekem beváltak. Nyilván nem tudja ezeket mindenki egy az egyben átvenni, hiszen mások az életkörülményeink, a lehetőségeink, az igényeink. De talán gondolatébresztőnek jók lehetnek.

A fűtéssel kapcsolatos energiatakarékosságról korábban már volt szó. Most az egyéb lehetőségekről szeretnék írni.

Ugye, azt senkinek sem kell mondani, hogy kapcsolja le a villanyt, ha kimegy a szobából, használjon energiatakarékos izzókat, ne hagyja bedugva a mobiltöltőt és a stand by üzemmódtól is kímélje meg a pénztárcáját. Amit én javasolni szeretnék a nyári időszakban az az, hogy tartsatok teljesen árammentes napokat. Én hetente egyszer, keddenként egyszerűen lekapcsoltam a villanyórát egy napra. A boylerét is, ami nem biztos, hogy valóban energiamegtakarítás, de az volt a tapasztalatom, hogy volt még másnap is elég meleg vizem. Ezeken a napokon nem volt sem tévézés, sem számítógépezés (na jó, itt lehet csalni, ha jó a laptop akksija.). Volt viszont olvasgatás sötétedésig, gyertyafényes borozgatás ...

Téli időszakban pedig a hűtőszekrényt iktatom ki. Igaz, ehhez az is kell, hogy tejterméket én nem fogyasztok, így hűteni valóm sincs. A húsokat frissen veszem és rögtön elkészítem. Annyit főzök, amennyi el is fogy, így nincs ételmaradék. Ha mégis lenne valami hűteni való, akkor azt a két ablak közé, vagy a kinti sufniba teszem ki.

Fagyasztószekrényem nincs, de ha lenne, akkor

  • rendet tartanék benne, hogy ne kelljen órákat keresgélni, hogy mi, hol van
  • rendszeresen jégteleníteném
  • ha van benne szabad hely, akkor azt PET palackokba tett vízzel tölteném ki, így nem a levegőt hűtené a rendszer és jobban tartaná a hideget.
  • a fagyasztó ajtajára kitennék egy papírt, amin vezetném, hogy miből mennyit tettem be a fagyasztóba, amikor valamit kivennék, akkor azt striguláznám. Így mindig tudnám, hogy érdemes-e egyáltalán kutatnom a zöldborsó után.
  • Esetleg vennék egy kisebb fagyasztót is, hogyha már nagyon megfogyatkozott a nagy fagyasztó tartalma, akkor át tudjak pakolni a kicsibe.

Érdemes megnézni, hogy az egyéb háztartási gépek mennyi energiát fogyasztanak és amit nem muszáj használni, vagy elég kevesebbet is használni, azt iktassuk ki. Például robotgép helyett lehet habverőt használni, lehet késsel aprítani és reszelővel reszelni, fogat pedig manuális fogkefével is kiválóan lehet mosni.

A főzésre használt energia egy részét megspórolhatjuk, ha főzőládát használunk.

A legkörnyezetbarátabb takarítógép a ciroksöprű, partvis és poroló.Ha mégis porszívózni szeretnél, akkor tisztítsd rendszeresen a szűrőt és ürítsd, vagy cseréld a porzsákot, tartályt. Télen pedig, amikor jó fagyos hó van - ha megteheted - vidd ki a szőnyegeidet, terítsd ki a színével lefelé és ereszd rá a gyerekeket, hogy jól tapossák bele a hóba.

A mikro nem csak energiafaló, de az egészségre sincs túl jó hatással. Hidd el, van élet nélküle is.

Ahogy mosogató- és szárítógép nélkül is. De ha mégis használod ezeket, figyelj oda, hogy hogy használod.

A légkondi azt hiszem, megérne egy külön bejegyzést.

 

Még egy apróság: mielőtt bármit is változtatnál, nézd meg, hogy mennyi áramot használsz egy hét alatt. A változtatások után nézd meg újra a fogyasztást. A különbség talán segít meggyőzni a többi családtagot is, hogy érdemes áldozatokat hozni (ha esetleg a gyertyafényes borozgatás nem lenne elég érv).